Bedrijf in beeld

Bekijk hier de KRO-NCRV reportage over ons bedrijf

Kruidenrijke grasbanen

Voor de insecten willen we zoveel mogelijk kruidenrijke grasbanen.
Om de bloemen een kans te geven, moet het gras een paar keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden. Dat doen we samen met biodynamische geitenboerderij Hansketien.

De geiten smullen van het kruidenrijke gras

Kruidenrijke grasbaan

Wij maaien een deel van de grasbanen voor Hansketien, die het gras aan hun geiten voert. De geiten eten het graag en maken er melk van. Het gras wordt zo prachtig benut, de geiten worden er blij van en de bloemen en insecten varen er wel bij!
Hansketien verwerkt de melk tot Grie, een rauwmelkse halfzachte kaas net als feta, maar dan uit Drenthe. Te koop in de biowinkels.

Smalle opraapwagen

Het kleinschalige beheer is goed voor de insecten en de kringloop, maar vereist erg veel handwerk: gras opharken van smalle strookjes.
Samen met een innovatief bedrijf is met steun van de provincie Drenthe, particulieren en biogroothandel BD-Totaal een opraapwagen gebouwd. Ook met het doel om als voorbeeld voor andere fruittelers te dienen. Bloemrijke grasbanen moeten in iedere boomgaard een kans krijgen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is opraapwagen-40.jpg
Smalle opraapwagen: van idee naar realiteit

Meer over ons bedrijf

Tiendeveen was eeuwenlang een veenmoeras. Na afgraven van het veen (turf) werd er bos aangeplant. Later werd een deel van het bos omgezet in akkers. Meteen achter ons bedrijf ligt nog steeds het oude bos.

Wij zijn hier in 2006 gestart op een voormalig akkerbouw bedrijf.
Toen zijn ruim 40.000 struikjes geplant. Na de verplichte drie jaar omschakeling van de grond, waren de bessen officieel biologisch.

Er moet veel gebeuren om in de zomer bessen te kunnen plukken:

Juli, augustus en september

Pluktijd!
Als vakantiewerk zijn ca. 20 studenten aan het plukken. Een tros met bessen is een mix van rijp en onrijp. Elke week pluk je daaruit alleen de rijpe, blauwe: veel handwerk! Dat maakt Nederlandse bessen duur, want de lonen zijn hier veel hoger dan elders. In augustus en september wordt een deel met de machine geoogst voor gebruik in sap, siroop, ijs en gebak.

Bekijk hier de KRO-NCRV reportage over ons bedrijf in de oogsttijd.

Oktober en november

Tijdens de oogst gaat alle aandacht naar de pluk. Ondertussen groeien gras en onkruid gewoon door.
Na de oogst is er extra veel werk: maaien, wieden, schoffelen.
Biologische onkruidbeheersing is arbeidsintensief, want er wordt niet gespoten tegen onkruid. Een strookje kan machinaal geschoffeld worden. Dichterbij de struiken moet alles met de hand gewied.

Snoeien (november tot april)

In de winter wordt elke struik gesnoeid.
Bij elke struik kijken we wat sterke en zwakke takken zijn. Elke struik is weer anders.
Het snoeien is veel werk. Van november tot april zijn we bezig met een groepje van 4 tot 6 snoeiers.

 Edo snoeit een struik

Mei en juni

Een hommelkast

In mei bloeien de struiken en zoemt het van de bijen en hommels. Hommels en bijen zorgen dat de bloemen stuifmeel van elkaar ontvangen. Alleen dan ontwikkelen de bloemen zich tot bessen.
Op ons bedrijf zijn veel wilde bijen en hommels. Maar als alle bessenstruiken bloeien, kunnen ze het werk niet aan. Dan komen er bijenkasten en hommelkasten.

In juni veranderen de bloemen, dankzij de bestuivers, in bessen. Eerst zijn ze nog groen, eind juni beginnen ze te kleuren.

Nachtvorst

Als er tijdens de bloei ’s avonds een prachtige sterrenhemel verschijnt, dreigt er nachtvorstgevaar. En als de bloemen bevriezen, maken ze geen bessen. Die nachten zijn we waakzaam. Als de temperatuur te veel zakt, zetten we de sproeiers aan. Er ontstaat een laagje nat ijs. Een combinatie van ijs met water is altijd 0 graden. Zo worden de bloemen beschermd. We bewaken de hele nacht of de sproeiers het goed doen. Pas als de zon in de ochtend weer kracht heeft, mogen de sproeiers uit.

’s ochtends na de beregening

Bodembedekking

bodembedekking strooien

Elk voorjaar strooien we een laagje gemalen dennenschors bij de struiken. Hierdoor groeit er minder onkruid en de struiken groeien er goed op.

Vlierbloesem plukken

In juni plukken we bloesem van vlieren die her en der in onze houtsingels staan. In juli gaat de nieuwe oogst Drentse vlierbloesemsiroop naar de biowinkels.

Edo plukt vlierbloesem

Bloemenranden en kruidenrijke grasbanen

Kruidenrijke grasbaan
Bloemenrand

Op ons bedrijf hebben we houtsingels, slootkanten, grasstroken en een poel. Deze beheren we zo natuurlijk mogelijk, zodat er veel wilde planten en dieren leven.
We zaaiden bloemenranden met inheemse zadenmengsels.
Dit geeft extra voedsel aan vlinders, bijen, hommels en veel andere insecten.


Ook experimenteren we met kruidenrijke grasbanen tussen de rijen met bessenstruiken.
Wij maaien hiervan steeds een klein stukje dat biodynamische boerderij Hansketien dan vers aan hun geiten kan voeren. Die lusten het erg graag en maken er melk van.