Recepten

Lekker eten met de feestdagen en toch ook wat gezond fruit binnen krijgen? Dat kan prima met diepvries blauwe bessen.
Gebruik biologische ingrediënten: gezonder en lekkerder.
Hieronder drie recepten van Noorderbos. De eerste twee zijn zonder oven te maken. Tot slot ons favoriete muffins recept.

Tiramisu van blauwe bessen  

6 à 10 porties

Benodigdheden:

  • 250 g mascarpone
  • 25 g witte basterdsuiker
  • 100 ml bessensap
  • 12 lange vingers
  • 250 g blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 125 ml slagroom met suiker naar smaak OF 250 gram magere kwark met 25 gram witte basterdsuiker
  • beetje cacaopoeder
  • platte schaal of bord waar 12 lange vingers naast elkaar in passen.
  1. Klop de mascarpone met de basterdsuiker en 50 ml sap luchtig met een mixer. Bestrijk de bodem van de schaal met de helft van het mascarponemengsel.
    Schenk de rest van het sap in een bord. Wentel de lange vingers één voor één door het sap en leg ze naast elkaar op het mascarponemengsel. Druk een beetje aan.
  2. Diepvriesbessen: haal de bessen uit de vriezer, spoel ze kort af met lauwwarm water en laat uitlekken in een zeef. Zorg dat ze koud blijven.
    Verse bessen: afspoelen met koud water en laten uitlekken.
  3. Bestrijk de lange vingers met de rest van de mascarpone en verdeel de bessen erover. Klop de slagroom met een beetje suiker naar smaak en bestrijk het fruit ermee. Of neem in plaats van slagroom 250 gram magere kwark, met 25 g witte basterdsuiker erdoor geroerd.
  4. Laat twee uur (langer mag ook) opstijven in de koelkast.
  5. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu vlak voor serveren met cacao, bijvoorbeeld met hulp van een theezeefje. Druk eventueel nog een paar losse bessen in de bovenkant als garnering.

Tip: mascarpone bevat net als slagroom vrij veel vet. Ook mascarpone is door (uitgelekte) magere kwark te vervangen. 
De kwark wordt steviger als deze eerst een uur uitlekt. Gebruik daarvoor een schone dunne doek (zoals een goed gewassen zakdoek). Leg de kwark op de doek in een zeef of hang de doek met kwark op. 
Zet er een schaal onder om het vocht op te vangen.

Zoete snelle taart zonder oven

8 à 10 porties

Benodigdheden:

  • 350 g magere kwark
  • 30 g witte basterdsuiker
  • taartbodem ca 22 cm kant en klaar
  • 300 g blauwe bessen (diepvries)
  • 30 g suiker
  • sap van een citroen
  • 3 theelepels aardappelzetmeel of ander bindmiddel

De truc met magere kwark is ook geschikt voor deze zoete snelle taart:

  1. Laat de kwark uitlekken zoals boven beschreven.
  2. Haal de bessen uit de vriezer en doe ze met suiker en citroensap in een pan, liefst met dunne bodem om later snel af te koelen.
  3. Breng aan de kook en maak een papje van het bindmiddel. Roer het papje er goed door zodra het bessenmengsel kookt.
  4. Laat de bessen een minuut koken en koel dan de pan af in een bak met koud water.
  5. Roer de basterdsuiker egaal door de uitgelekte kwark en bestrijk de taartbodem ermee. Zorg dat de kwark alles bedekt met aan de buitenkant een opstaand randje.
  6. Spreid de goed afgekoelde bessenmassa egaal over de kwarklaag. Duurt het afkoelen wat langer, zet de taartbodem en de pan dan nog eerst een tijdje in de koelkast.
  7. Laat de taart nog één tot twee uur opstijven in de koelkast.

Tip 1: Test zelf de hoeveelheid suiker: roer er eerst wat minder suiker door en proef het effect. Je kunt altijd nog wat toevoegen. 
Of gebruik andere zoetmiddelen zonder sterke eigen smaak.
Tip 2: Een kant en klare taartbodem kost niet veel en is handig bij onverwacht bezoek of weinig tijd, maar kan erg zoet zijn. Zelf een bodem bakken kan met een cake recept. Of meng 200 g fijngemaakte koekjes met 70 g gesmolten boter en druk dit aan in een ronde vorm.

Blueberry Muffins

12 muffins

Omdat we Amerikaanse recepten getest en aangepast hebben, is het originele recept in cups en theelepels. Later hebben we alles gewogen.

  • 285 g bloem (2 cups)
  • 210 g bessen (1 ½ cup)
  • 145 g suiker  (¾ cup)
  • 145 g karnemelk  (¾ cup)
  • 45 g zonnebloemolie (¼ cup)
  • 90 g eieren (2 kleine)
  • 16 g bakpoeder (1 zakje)
  • 1,5 g citroenrasp (1 theelepel)
  • 1,5 g zout  (½ theelepel)
  • Mixer en beslagkom
  • Bakvorm voor 12 muffins, met 12 papieren muffin vormpjes
  • Eetlepels of een spuit om het beslag te doseren.
    (De opening van de spuit moet groot genoeg zijn om bessen door te laten. Het beslag kan vrij stug zijn.)

De diepvriesbessen hoeven niet ontdooid te worden. Dat werkt gemakkelijker, maar verlengt de baktijd. Met verse of ontdooide bessen is de baktijd ca 25 min. Ontdooide bessen gaan eerder stuk en laten meer sap los bij ontdooien en roeren.

Rasp de schil van een biologische citroen. Overtollige rasp kun je invriezen. De geraspte citroen kun je uitpersen en het sap gebruiken (eventueel eerst invriezen) voor smoothies, saus, taartvulling of jam/beleg met blauwe bessen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

1. Meng bloem, suiker, bakpoeder, citroenrasp en zout in een grote kom.
2. Roer geleidelijk de eieren, olie en karnemelk erdoorheen.
3. Maak met een mixer een egaal beslag.
4. Schep de bevroren bessen door het beslag.
5. Verdeel het beslag met eetlepels of spuit over de 12 vormpjes.
6. Bak de muffins in ca 35 minuten gaar.
7. Haal ze meteen uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.

Opeten/ bewaren: na een dag zijn ze lekkerder dan meteen uit de oven.  Invriezen om langer te bewaren gaat ook heel goed.

Gaarheid testen: Prik erin met een vorkje of prikker. Het is gaar als die schoon blijft.

Varianten: 
Schep de bessen nog niet door het beslag, maar gebruik eerst de helft van het beslag om alle vormpjes half te vullen. Schep daarna de bessen door het overige beslag en vul alle vormpjes. Dit voorkomt dat er te veel bessen onderin belanden en het papier vochtig maken. Je kunt ook wat bessen achterhouden en na het vullen in het beslag drukken.

Meer inspiratie voor recepten met blauwe bessen staan hier